Een stedentrip naar Mechelen staan nog niet bij veel mensen op de whishlist, maar dit is volledig onterecht. Mechelen is echt een pareltje tussen de grotere steden Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven in. Mechelen heeft alles voor een leuke stedentrip met de Binnendijle op op te varen, gezellige eet en drink gelegenheden en meer dan voldoende activiteiten die je kunt ondernemen in deze stad!

Reizen naar Mechelen

station van Mechelen

Een stedentrip naar Mechelen begint met de reis naar de stad toe. Per trein of met de auto is dit prima te bereizen. Stadtripper wijst je de weg en laat je bijvoorbeeld zien waar je moet parkeren óf waar je naartoe moet vanuit het station wanneer je aankomt!

Eten & drinken in Mechelen

Qua eten en drinken heeft Mechelen ook heel wat in haar mars. je vindt er vele leuke kroegjes en restaurants waar je je smaakpapillen en jezelf een heerlijke ervaring kunt bieden.

Ook voor lekker eten & drinken is Mechelen dus zeker een bezoekje waard!

de fonteyne eten en drinken in Mechelen

Overnachten in Mechelen

ViXx studio's in mechelen

Heb je besloten om een stedentrip naar Mechelen te boeken dan is het natuurlijk ook belangrijk om een goede slaapplek te hebben.

Stadtripper.nl geeft je praktische tips én concrete voorbeelden voor een goede slaapplek in de stad Mechelen.

Wat te doen in Mechelen? 17 top activiteiten in Mechelen

Wat moet je doen wanneer je in Mechelen bent? Wij van Stadtripper.nl weten het wel en hebben maar liefst 17 top activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Hier zit dus altijd wel iets tussen voor jou en je partner, gezin óf vrienden/ vriendinnengroep!

Kano varen op de binnendijle mechelen

Mannen/ vrijgezellen weekend in Mechelen

vrijdagmarkt mechelen

Is Mechelen geschikt voor een mannen/ vrijgezellenweekend? Jazeker!

In deze heerlijk compacte stad waar alles op loopafstand te bereiken is gaan jullie je zeker niet vervelen! bekijk de tip voor reizen, slapen, activiteiten en uitgaan tijdens jullie mannen/ vrijgezellen weekend in Mechelen!

Geschiedenis van Mechelen

Voorafgaand aan je stedentrip naar Mechelen is het natuurlijk wel goed om even iets meer te weten over de geschiedenis van deze stad. Mechelen is gegroeid uit twee kernen. In de negende eeuw was er een woonkern in de buurt van de huidige Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Mogelijk was dit een portus (handelsnederzetting). Op hetzelfde ogenblik groeide er een religieuze kern waar nu de Sint-Romboutskathedraal staat. Mogelijk bevond zich daar eerst de fameuze Sint-Romboutsabdij. In ieder geval staat het vast dat deze kern bloeide dankzij de pelgrimage naar de relieken van de heilige Rumoldus. 

Geschiedenis Mechelen in de 13e en 14e eeuw

In de loop van de dertiende en het begin van de veertiende eeuw smeedden de heren van Mechelen, de Berthouts, de verschillende groeipolen aaneen tot een bloeiende handelsstad. Het Schepenhuis dateert uit die periode. Daarmee is het één van de oudste stenen stadhuizen van Vlaanderen. Rond 1300 telde de stad vermoedelijk al zo’n tienduizend inwoners. Hiermee behoorde ze tot de middelgrote steden van de Nederlanden.

Door haar ligging en economische welvaart lieten machtige buren hun begerig oog op de stad vallen: de prins-bisschop van Luik, de hertog van Brabant, de graaf van Vlaanderen… Mechelen slaagde er echter in om haar zelfstandige positie te behouden. Meer nog dankzij haar centrale ligging en neutrale positie tussen de grote vorstendommen in groeide de stad op verschillende domeinen uit tot het centrum van de Nederlanden.

Geschiedenis van Mechelen in de 15e en 16e eeuw

Op juridisch vlak had je de Grote Raad (aanvankelijk in 1473 gesticht onder de naam Parlement van Mechelen). Dit was vanaf 1504 tot aan het einde van het ancien régime het hoogste gerechtshof van de Nederlanden. Aan het begin van de zestiende eeuw, onder landvoogdes Margareta van Oostenrijk, vormde de Dijlestad ook het politieke centrum van onze gewesten. Haar hof was een belangrijk verspreidingspunt van de renaissance en het humanisme. In 1530 verhuisde het hof echter naar Brussel. Niet getreurd want enige tijd later (1559) maakte Filips II van Mechelen de zetel van een aartsbisdom. Dit blijft tot op de huidige dag zo. 

Mechelen is eeuwenlang een belangrijk productiecentrum van luxegoederen geweest. In de middeleeuwen ging het om laken. In de nieuwe tijd raakte Mechelen beroemd omwille van het goudleer, kant, albasten, kanonnen, klokken en meubels. De Mechelse meubelnijverheid bleef trouwens tot diep in de twintigste eeuw een belangrijke bron van tewerkstelling. 

Geschiedenis van Mechelen in de 19e en 20e eeuw

Ondertussen had de industrialisering haar intrede gedaan in de stad. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor de trein. De wet van 1 mei 1834 maakte van Mechelen het middelpunt van het toen nog uit te bouwen spoorwegennet van ons land. Op 5 mei 1835 reed de eerste trein op het Europese vasteland tussen Brussel en Mechelen.

Tijdens de beide wereldoorlogen had de stad zwaar te lijden onder de bombardementen. Eén en ander droeg ook bij tot de grote stedenbouwkundige veranderingen die Mechelen tijdens de fifties onderging. Vandaag is de Dijlestad een dynamische centrumstad met een bloeiend economisch en cultureel leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *