De vroege geschiedenis van de stad Leuven
Wanneer je de binnenstad van Leuven in loopt zie je direct dat Leuven een stad is met een zeer rijke geschiedenis.
Volgens de legende begon het verhaal van Leuven met de Vikingen. De eerste vermelding van de Vlaams-Brabantse stad dateert van 891, toen een Viking leger werd verslagen door de Frankische koning Arnulf. Deze Vikingen bewoonden de versterkte nederzetting die Leuven toen was. Volgens dezelfde legende was die slag de inspiratie voor het Leuvense wapenschild. Het rood en wit verwijst naar de bloederige oevers van de Dijle na het gevecht.
In 1190 werd de nederzetting de thuisbasis voor de Graven van Leuven. Leuven werd een belangrijk administratief en commercieel centrum, waarbij het weven van laken de voornaamste bron van inkomsten was. Het tij keerde voor de stad in de 14e eeuw toen Brussel de administratieve functie overnam en laken aan belang inboette. De stichting van de universiteit in 1425 gaf een nieuwe impuls aan de stad. Tot op de dag van vandaag blijft de universiteit een van de grootste spelers op wereldniveau met een rijke geschiedenis en bijvoorbeeld oud-student Erasmus.
Tijdens de tachtigjarige oorlog (in 1635) was Leuven het toneel voor het Beleg van Leuven, dat op dat moment onder controle was van de Spaanse koning Filip IV. De Frans-Nederlandse legers moesten na twee weken afdruipen door voedseltekorten en de aankomst van meer Spaanse troepen.
De geschiedenis van Leuven in de 18e eeuw
De 18e eeuw zag de opkomst van brouwerij Stella Artois, oorspronkelijk nog Den Horen. Stella Artois bier is tot op de dag van vandaag een veel gedronken bier in de hele wereld!
De economie bloeide op, onder meer door de aanleg van heirbanen en de Vaart. Die kwam er voornamelijk door en voor de brouwers, die het leeuwendeel van de kost droegen. De ambacht floreerde en in 1764 telde de stad maar liefst 52 brouwerijen! Industrialisatie en de toevoer van studenten deden de stad verder groeien. Doordat de burgerij rijker werd, kreeg de stad ook meer aanzien. De straten werden verbreed en heraangelegd en er werden veel huizen gebouwd. Aan het eind van de eeuw werd de stad helaas beroofd van veel van haar katholieke schatten tijdens de Franse Revolutie.
De geschiedenis van Leuven in de 19e eeuw
Tijdens de 19e eeuw verklaarden de Belgen zich onafhankelijk. Een belangrijke gebeurtenis in die strijd is de Slag bij Leuven op 12 augustus 1831. Even kwam de stad terug onder Nederlands bewind, maar toen de Fransen versterking boden trokken ze zich terug. Leuven werd ook een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen, nadat in 1837 de eerste lijn met Mechelen was voltooid. De Katholieke Universiteit verhuisde van Mechelen naar Leuven. Dit was de officiële geboorte van de KULeuven. Er werden nieuwe abdijen werden gesticht en grootse plannen werden gesmeed. Helaas kon er een streep door de plannen door het begin van de eerste wereldoorlog.
Geschiedenis van Leuven in de 20e eeuw
De stad leed veel en grote schade onder de Duitse bezetters. Het grootste verlies was voor de universiteit, die haar hele bibliotheek in vlammen zag opgaan. De verontwaardiging was internationaal erg groot, net als de hulp bij de heropbouw van zowel het gebouw als de collectie. Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg vooral de Tiense Wijk veel Duitse bommen te verduren. Opnieuw was de universiteitsbibliotheek een doelwit en werden vele bruggen opgeblazen. Het herstel duurde lang. De restauratie van het historische stadhuis werd pas in 1982 afgerond.
De belangrijkste gebeurtenis na de wereldoorlogen is ongetwijfeld de splitsing van de universiteit. Tot 1968 was die tweetalig, maar dat was niet langer houdbaar na de vele studentenprotesten. Sindsdien is de universiteit Nederlandstalig. Het franstalige deel verhuisde naar Louvain-La-Neuve. Daardoor werd Leuven een bruisende studentenstad waar jongeren uit het hele land, Europa en zelfs wereldwijd naartoe komen voor hun opleiding!
Reizen voor je stedentrip naar Leuven
Reizen naar Leuven kan op verschillende manieren. Wij hebben deze verschillende opties voor je uiteengezet in onze pagina over reizen naar Leuven, doe er je voordeel mee!
Overnachten tijdens jouw stedentrip in Leuven
Een stedentrip naar Leuven doe je niet in 1 dag. Een overnachting zal dus al snel een belangrijk onderdeel van je plan moeten worden. Wij hebben een aantal goede opties voor je in kaart gebracht en de voor en nadelen op een rijtje gezet.
Activiteiten in Leuven
Van brouwerij bezoeken tot lasergamen of suppen op de Dijle. Wij brengen 13 super leuke activiteiten voor je in kaart die je in Leuven kunt ondernemen tijdens jouw stedentrip.
Bekijk dus snel onze pagina over de leukste activiteiten in Leuven en laat ons weten hoe jij het vond!
Eten & Drinken in Leuven
Leuven is een échte bierstad met vele leuke brouwerijen die je kunt bezoeken van groot tot klein. Verder heb je natuurlijk de oude markt en diverse leuke hippe restaurants waar je kunt genieten van verschillende keukens. van Pakistaans tot Italiaans, voor ieder wat wils!
Mannen/ vrijgezellen weekend in Leuven
Een mannen/ vrijgezellenweekend naar Leuven zou zeker op het lijstje moeten staan. De stad heeft alles voor een goed mannenweekend en ligt ook nog eens niet al te ver van Nederland af.
Bekijk onze pagina over een mannen/ vrijgezellen weekend naar Leuven en plan direct jouw trip!